Skip to content
Hos Pensionat Klåvasten möter dig Gunilla och Anders
Hos Pensionat Klåvasten möter dig Gunilla och Anders

Pensionat Klåvastens historia

Här finns vi

Drygt en mil norr om Skövde finner du Pensionat Klåvasten som erbjuder prisvärt och charmigt pensionatsboende i en lugn lantlig miljö.

Pensionatet har 12 boenderum, matsal, bibliotek, spisrum och en restaurang med fullständiga rättigheter.

Här kan du koppla av med naturen runt knuten och ta del av gårdens spännande historia.

24

övernattande

30

sittande gäster vid bröllop eller konferens

Klåvasten från 1800-talet

Historik

…på den tiden

Gården Klåvasten, förr Klofasten, har anor tillbaka till 1500-1600-talet. Från början en storgård med ägare som bl.a. Captitain och Riddaren Magnus Bredberg, Häradhövding Johan Richert, mfl.

Gården har också under indelningsverkets tid varit en sk Rotegård och ställt soldater till Skaraborgs Regementes förfogande under tiden 1681- 1901.

​Huset där Pensionatet är beläget är byggt i början av 1800-talet som själva mangårdsbyggnaden på gården.

1923 startade Klåvastens Vårdhem för, som det hette då; ”sinnesslöa och obildbara fruntimmer” med plats för 22 patienter och år 1936 utökades platserna med ett mindre arbetshem för 5 elever.

Året innan hade då mangårdsbyggnaden med tillhörande flyglar och trädgård styckats av från gården och sålts.

Klåvastens Vårdhem bedrev sin verksamhet fram till 1971 och sedan 2002 användes den vackra byggnaden istället till vandrarhem.

Pensionat Klåvasten

Idag

För själ & sinne

2017 tillträdde nuvarande ägare och har efter renoveringar på ut och insidan gjort Klåvasten till ett charmfullt lantligt pensionat där man kan bo, äta och må gott.

På dagen kan man koppla av i den stora parkliknande trädgården, njuta av pensionatets egna trädgårdsodling eller i den vackra naturen runt pensionatet.

I ett utav rummen finns handmålade tapeter bevarade, men även det som är nyrenoverat behåller sin gamla charm då allt inreds i äldre stil och med stor omsorg.

skapa minnen tillsammans

en fridfull vistelse